Fontbona i de Vallescar, FrancescBarcelona, 1948.
Doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona.
Elegit acadèmic de número per la secció de pintura de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 16 de desembre de 1987, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Joan Ainaud i de Lasarte, Joan Antoni Maragall i Noble, i Joan Vila i Grau. Llegí el seu discurs d'ingrés ("Elogi de l'Acadèmia") el 7 de juny de 1989. Acadèmic conservador del museu i membre de la Junta de Govern entre 1995 i 2003; i d'ençà 2019.
Membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (Secció Històrico-Arqueològica) (des 1992).
Honorary Associate de The Hispanic Society of America, de Nova York (des 1993).
Acadèmic corresponent de la Real Academia de Bellas Artes de San Telmo, de Màlaga (des 1990).
Membre de les Juntes de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric, del Ministeri de Cultura (1990-2002) i de la Generalitat de Catalunya (des 1983). President d’aquesta Junta (des 2002).
President del Comitè de Selecció del Saló d’Antiquaris de Barcelona (des 2002).
Ha estat membre de la Junta de Museus de Catalunya i de la seva Comissió Executiva (1991-2002).
Membre del patronat de l’Institut Amatller d’Art Hispànic de Barcelona.
Director de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya (des 1995). Conservador dels Gravats, Dibuixos i Mapes de la Biblioteca de Catalunya (1978-95).
Responsable de la secció d'art de la Gran Enciclopèdia Catalana (1970-77), i redactor des del 1968.

Autor, entre diversos altres llibres, de:
. "La crisi del Modernisme artístic", Curial, Barcelona 1975 (Premi de la Crítica Serra d'Or d'Assaig i Premi de l'Institut d'Estudis Catalans).
. "El paisatgisme a Catalunya", Destino, Barcelona 1979 (Premi de l'Institut d'Estudis Catalans).
. "Anglada-Camarasa" (amb F. Miralles), Polígrafa, Barcelona 1981.
. "Del Neoclassicisme a la Restauració (1808-1888)", vol. VI de la "Història de l'art català", Edicions 62, Barcelona 1983.
. "Del Modernisme al Noucentisme" (amb F. Miralles), vol. VII de la "Història de l'art català", Edicions 62, Barcelona 1985.
. "La xilografia a Catalunya entre 1800 i 1823", Biblioteca de Catalunya, Barcelona 1992 [1993].
. "Catàleg del Museu de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. I-Pintura" (amb Victoria Durá), Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona 1999. (Premi ACCA -Associació Catalana de Crítics d’art- a la millor publicació de l’any).
. "Josep Mompou. Biografia i catàleg de la seva obra", Ed. Mediterrània, Barcelona 2000.
. "Carles Mani, escultor maleït", Diputació de Tarragona-Viena, Barcelona 2004.
. "Francesc Torras Armengol", Caixa de Terrassa-Lunwerg, Barcelona 2005.
. "Manolo Hugué" (Cronologia de Lluïsa Sala i Tubert), Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente, Segòvia 2006.
. "Anglada-Camarasa. Dibujos. Catálogo razonado" (amb F. Miralles). Editorial Mediterrània, Barcelona 2006.

Direcció de les obres:
. "Inventari d’artistes catalans que participaren als Salons de París fins l’any 1914", Biblioteca de Catalunya, Barcelona 1986.
. "El llibre d'or de l'art català", El Periódico, Barcelona 1997.
. "El Romanticisme a Catalunya" (amb Manuel Jorba), Proa, Barcelona 1999.
. "Repertori d’exposicions individuals d’art a Catalunya (fins a l’any 1938)", Institut d’Estudis Catalans, Barcelona 1999.
. "Repertori de catàlegs d’exposicions col·lectives d’art a Catalunya (fins a l’any 1938)", Institut d’Estudis Catalans, Barcelona 2002.
. "El Modernisme", Edicions L’Isard, Barcelona 2002-2004, 5 volums. (Premi ACCA -Associació Catalana de Crítics d’art- a la millor publicació de l’any).

Coautor, entre altres obres, de:
. "El museo de arte. Proyecto de planificación. Sus posibilidades en Barcelona", Joven Cámara, Barcelona 1972.
. "Història de Catalunya", Aedos, Barcelona 1972.
. "Tierras de España. Cataluña", Fundación Juan March, Madrid-Barcelona 1978.
. "Histoire de la Catalogne", Privat, Toulouse 1982.
. "El Grabado en España", Summa Artis, Madrid 1988.
. "La pittura spagnola", Electa, Milano 1995.
. "Història de la Cultura Catalana". Volums IV al VII. Barcelona: Edicions 62, 1994-1996.
. "El Món de Cambó. Permanència i canvi en el seu 125è aniversari", Institut Cambó, Barcelona 2001.
. "Artistes catalans. Pintors. Romanticisme i Realisme en el segle XIX", Nova Catalunya Edicions, Barcelona 2008.

Ha participat en congressos o ha donat conferències a Austin (Texas), Tokyo, París, Nancy, Castres, Roma, Zurich, Andorra, Madrid, Gijón, Oviedo, Màlaga, Sevilla, Santander, Santillana del Mar, Reinosa, Bilbao, Sant Sebastià, El Escorial, Saragossa, València, Alacant, Novelda, Castelló de la Plana, Palma de Mallorca, Múrcia, Albacete, Badajoz, Toulouse, Marne-la-Vallée, Granada, etc., així com a Barcelona, Girona, Tarragona, Reus, Lleida, Vic, Tortosa, Granollers, Sabadell, etc.

Ha prologat exposicions a Tokyo, Kobe, Estocolm, París, Burdeus, Agen, Nancy, Brussel·les, Londres, Venècia, Brèscia, Lisboa, Àmsterdam, Ginebra, Nova York, Cleveland, Alburquerque (New Mexico), Madrid, Bilbao, Oviedo, Sevilla, València, Alacant, Palma de Mallorca, Barcelona, Girona, Reus, Vilafranca del Penedès, Tossa de Mar, etc.

Ha col·laborat a publicacions com "Gazette de Beaux-Arts" i "Perspective. La révue de l'INHA" (París), "Sansaisha" (Tokyo), "Boletín del Museo del Prado", "Goya", "Archivo Español de Arte", "Cuenta y Razón", "Mundo Hispánico", "Awrâk" i "Descubrir el arte" (Madrid), "Seminario de Arte Aragonés" (Saragossa-Osca-Terol), "Liño" (Oviedo), "Saitabi" i "El Temps" (València), "Trasdós" (Santander), "Educatio siglo XXI" (Múrcia), "Estudios Pro-Arte", "D'Art", "Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi", "Revista de Catalunya", "L'Avenç", "Destino", "Serra d'Or", "Catalan Historical Review (IEC), "Cultura/s La Vanguardia" (Barcelona), etc. i als diaris "La Vanguardia", "Avui", "Diario de Barcelona", "El Periódico", "El País", "El Noticiero Universal", "El Observador" (Barcelona), "Diari d'Andorra", "El Periòdic d'Andorra" (Andorra la Vella) i "Die Welt" (Bonn).


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook