Puig i Grau, ArnauBarcelona, 1926-2020.
Creador, amb Joan Brossa i Joan Ponç d'"Algol" (1946), per a la recerca sobre la filosofia de les idees i de les arrels de l'estètica. Creador i cofundador, amb els esmentats i Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan Josep Tharrats, del grup i publicació "Dau al Set" (1948-1951) per a la reflexió filosòfica i estètica i la pràctica de l'art.
Llicenciat en filosofia, especialitat filosofia, per la Universitat de Barcelona (1955), "Boursier" (1954) i "Étudiant Patronné du Gouvernement Français" (1956-1961), per preparar a la Sorbonne de París una "Thèse d'Etat" sobre sociologia del coneixement, amb la problemàtica de "La détermination de la mentalité de l'individu par l'information écrite", dirigida pel professor de filosofia i sociòleg de la Sorbonne, Mr. Georges Gurvitch.
"Professeur assistant de classes practiques" a l'"École Alsacienne" de París. Redactor del "Bulletin Sygnaletic du Centre National de la Recherche Scientifique" (CNRS). Professor assistent d'història i filosofia al "Lycée Français" de Barcelona, sota la direcció del professor Pere Ribera. Professor d'història i literatura espanyoles a la "Scuola Italiana" de Barcelona. Director de l'escola privada de batxillerat "Santa Cristina" de Barcelona. Professor de terme d'història de l'art, per concurs, i de semiologia a l'Escola d'Arts Aplicades i Oficis Artístics de Barcelona (Llotja). Professor assistent d'estètica a la Universitat de Barcelona (1964-1967). Professor encarregat de curs, de filosofia, a la Universitat Autònoma de Barcelona (1972-1978). Professor titular d'estètica i d'història de l'art i catedràtic d'estètica i composició arquitectònica a l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (des de 1968). Professor emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya (des de 1992). Professor a la Universitat Catalana d'Estiu (Prada, França), des de 1998.
Director de l'"Escuela Española de Historia y Arqueología" de Roma i vicedirector de l'"Academia Española de Bellas Artes de Roma" (1986-1990). Delegat a Itàlia del CSIC prop del "Centro Nazionale della Ricerca" (CNR).
Cursos monogràfics i de doctorat sobre els temes de la necessitat i de la realitat del pensament i del món de les formes a l'època contemporània, impartits en les universitats esmentades i en les institucions culturals i científiques adequades.
President de l'"Association des Artistes Espagnols de Paris" (1958-1961). President del "Cercle Maillol" i de l'"Institut Français" de Barcelona (1964-1986). President de l'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA) (1992-2001).
Assessor sobre qüestions d'art d'agitació del grup escènic "Gil Vicente", dirigit per Feliu Formosa, i "La Pipironda", dirigit per Àngel Carmona. Assessor per a qüestions d'estètica del Ballet Experimental de l'Eixample, de Barcelona, dirigit per Consol Villaubí.
Comissari d'exposicions: "Confrontació entre la plàstica i la filosofia contemporània. Homenatge a J.P. Sartre", 1965. "Revisió analítica i homenatge al Cercle Maillol i a Pierre Deffontaines", 1993. "Joan Ponç", 2002. "L'informalisme a Catalunya", 2003. "Dau al Set en els fons del Museu Abelló", 2007.
Exercí la crítica literària amb pròlegs i estudis introductoris.
Autor de nombrosos estudis monogràfics sobre art i artistes contemporanis: Gaudí, Picasso, Miró, Dalí, Sert, Joan Ponç, Tàpies, Brossa, Cuixart, Saura, Chillida, Marcel Martí, Subirachs, Ràfols Casamada, Hernández Pijuan, Muxart, Erwin Bechtold, Guinovart, Grau Garriga, Atchugarry, i un llarg etcètera. Autor d'un miler d'anàlisis crítiques sobre art i artistes contemporanis, publicats en les revistes o seccions especialitzades de les publicacions o dels diaris que hi dediquen atenció.
Forma part de nombrosos jurats de premis d'arts plàstiques.
Autor de llibres com "Síntesis de los estilos arquitectónicos", 1962; "Els pros i els contres de la pintura abstracta", 1963; "Del renaixement al barroc als Països Catalans", 1970; "Sociología de las formas", 1979; "Història de l'art català", 1983; "Qüestions d'estètica. Filosofies", 1987; "Les avantguardes artístiques catalanes", 1993; "Històries de Dau al Set", 1998; "Píndar a l'Estadi", 1996; "Dau al Set, una filosofia de l'existència", 2003 (Premi ACCA de la Crítica d'Art 2003 en l'apartat de publicacions); "Conversación con Antoni Tàpies", 2005; i "L'atzar en el camí del bosc. Una reflexió sobre Gaudí i la modernitat", 2007. Nombrosos capítols en llibres generals sobre renaixement, modernisme, noucentisme i art contemporani.
Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, 1992.
Elegit acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 21 de maig de 2003, acceptant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Jordi Bonet i Armengol, Leopoldo Gil Nebot, i Pilar Vélez i Vicente.
Medalla al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona, 2004.
Homenatge de la revista 'BonArt' "en reconeixement a la tasca artística", 2009.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook