Canals i Gual, JosepNeix a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) el 19 de febrer de 1947.

ESTUDIS
. Escola d'Arts i Oficis "Llotja", Barcelona, 1964-1969.
. Escola Massana, Barcelona. Especialitat escultura, 1967-1970.
. Escola Internacional de Pintura Mural Contemporània, Sant Cugat, 1972.
. Llicenciat per la facultat de Belles Arts de Barcelona, 1984, especialitat d’escultura.

TASCA PEDAGÒGICA
. Director de l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat, 1972-1984.
. Professor de l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat, 1984-1986.
. Professor d’Arts Plàstiques EGB - BUP del col·legi Viaró, Sant Cugat, 1978-1993.

DISTINCIONS
. Premi de Modelat de l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona, 1965.
. Segon premi d’Escultura del Saló de Martorell (Barcelona), 1971.
. Tercer premi d’Escultura del Saló de Martorell (Barcelona), 1972.
. Tercer premi d’Escultura de la Biennal Nacional. Manresa (Barcelona), 1973.
. Segon premi d’Escultura Ciutat de l’Hospitalet (Barcelona), 1973.
. L’Ajuntament de Sant Cugat li atorgà la "Medalla al Mèrit Cultural de la Ciutat" de Sant Cugat, 1979.
. "Vallesà de l’Any", 1986, atorgat pels mitjans de comunicació de la comarca del Vallès.
. Elegit acadèmic corresponent per Sant Cugat del Vallès (Barcelona) de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el dia 16 de febrer de 2011, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Carlos Ferrater i Lambarri, Francesc Fontbona i de Vallescar, i Pilar Vélez i Vicente.

OBRES A MUSEUS I FUNDACIONS
. Fundació Estrada-Saladrich, Bellaterra (Barcelona), 1974.
. Excel·lentíssima Diputació Provincial, Barcelona, 1976.
. Delegació Nacional d’Esports, Madrid, 1977.
. Museu de Belles Arts, Granada, 1980.
. Fundació Vila Casas, Barcelona, 1987.

FUNDADOR I CREADOR
. Fundador del "Grup d’Art", Sant Cugat, 1968.
. Fundador del "Concurs de Pintura Ràpida Vila de Sant Cugat", Sant Cugat, 1968.
. Fundador de l’entitat "Estudi d’Art", Sant Cugat, 1972.
. Fundador de l'"Escola de Belles Arts", Sant Cugat, 1972.
. Creador de l'eslògan "Sant Cugat terra d’artistes", 1972.
. Fundador de la "Galeria d’art del Vallès", Sant Cugat, 1973. Primera galeria d’art professional de la ciutat que anys més tard, en traslladar-se de lloc, canvia el nom per "Canals galeria d’art", que és com la coneixem avui.
. Fundador de la "Mostra d’Art-Biennal d’Art Contemporani Català", 1977.

ENTITATS
. President de l’entitat "Estudi d’Art de Sant Cugat", 1972-1982.
. Vocal de Cultura d'"Amics de Sant Cugat", 1980-1986.
. Vocal de Cultura de la "Unió Santcugatenca", 2001-2004.
. Vocal de l'"Associació de Galeries (art) catalunya", Barcelona, 2002-2006.
. Secretari de l'"Associació de Galeries (art)catalunya", d'ença 2006.

ESCRIPTOR
La seva faceta d’articulista el porta a escriure habitualment en diferents publicacions, locals i nacionals. Tasca que segueix desenvolupant actualment.
Llibres
. 1993, "Royo a Miró", Andrés Morón Editor, Barcelona.
. 2003, "L’art del segle XX a Sant Cugat", Editorial Celler, Sant Cugat.

Des de molt jove s’ha implicat en la vida cultural de la seva ciutat. A finals dels anys 60 participa en el món del teatre com a actor aficionat a l'"Agrupació de Teatre Independent Maragall". Per aquesta època també impulsa el "Cinema fòrum" i la "Nova cançó" a la vila vallesana.

Juntament amb Josep M. Figueres, avui reconegut historiador, crea el primer festival de poesia de Sant Cugat.

Aquells anys, connecta estretament amb el món cultural i artístic del país apropant-lo a l’avui ciutat de Sant Cugat, amb col·loquis, xerrades, taules rodones, presentacions... Són anys d'inquieta activitat dins el món de la ràdio, amb programes d’art i notícies d'actualitat a Ràdio Terrassa, Ràdio Sabadell, Ràdio Espanya de Barcelona, Ràdio Joventut, i també a la premsa escrita, com "Hoja del lunes", única publicació escrita que sortia els dilluns a la premsa catalana.

Artistes i intel·lectuals de diferents branques culturals i artístiques del país participen en les activitats que promou, algunes de les quals es fan a d'altres indrets del territori, destacant Gabriel Ferrater, Joaquim Molas, mossèn Anton Griera, Ramon Barnils, Lina Font, Fernando Gutiérrez, Joan Manuel Serrat, Raimon, Francesc Pi de la Serra, Alberto del Castillo, Santos Torroella, Rafael Manzano, José Vallés Rovira, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach, Miquel Porter Moix, Maria Aurèlia Campmany, Frederic Roda, Arnau Puig, Jaume Muxart, Ramon Faraldo, Àngel Marsà, Josep M. Garrut, Miquel Farré...

Amb els anys, la relació amb els intel·lectuals catalans dels anys 60 i fins l’actualitat segueix sent molt viva i dinàmica.

A partir dels anys 70 i fins avui desenvolupa sense interrupció i intensifica l'activitat com a galerista per tot el territori i coneix molta gent del món cultural del país: Rosa Siré, Josep Iglesias del Marquet, Josep M. Cadena, Carles Taché, Daniel Giralt-Miracle, Romà Vallès, Josep Guinovart, Modest Cuixart, J. J. Tharrats, M. Assumpció Raventós, Jordi Pujol, Artur Mas, Ferran Marcarell, Lluís Recoder, Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Hernández Pijoan, Joaquim Chancho, Vicenç Altaió, Conxita Oliver, Pilar Parcerissas, Marta Pessarrodona...

Fins l’any 1993 compagina les activitats com artista plàstic, promotor cultural, galerista i pedagog, per centrar-se a partir de llavors en la tasca de galerista i en el món relacionat amb les galeries i la promoció de l’art.

Actualment és un reconegut impulsor de l’art contemporani al nostre territori, amb la percepció que es té de l’art des de les comarques, una percepció descentralitzada. Sempre s’ha involucrat de manera activa en la promoció i la dinamització del món cultural, tant des de la seva galeria com des de la seva funció de secretari de l'"Associació de Galeries (art)catalunya".

Des que va fundar la primera galeria d’art professional a la vila de Sant Cugat l’any 1973, s’ha mantingut fidel als artistes d’art d’avantguarda que van col·laborar a l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat com Guinovart, Tàpies, Ràfols-Casamada, Amèlia Riera, Grau Garriga..., així com a artistes sorgits a partir dels anys 60, entre els quals cal destacar J. P. Viladecans, Josep Uclés, Perejaume i Ramon Herreros, juntament amb les noves generacions. Tots ells han exposat al seu espai d’art i la tasca d’aquest galerista ha estat important, ja que ha contribuït a situar la ciutat de Sant Cugat entre les ciutats artístiques del país.

Demostrant el seu esperit inquiet, ha creat i dirigeix la Biennal d’Art Contemporani Català des del 1977, referent de l’art jove nascut en democràcia i a la qual han participat, com a membres del jurat de selecció, destacats crítics al llarg dels anys, : Josep Iglesias del Marquet, Imma Julian, Francesc Fontbona, Daniel Argimon, Ricard Planas... Amb aquesta biennal, ha donat a conèixer noms destacats d'artistes que avui comencen a ser reconeguts a nivell nacional i internacional: Pep Agut, Ignasi Aballí, Tom Carr, Xavier Grau, Charo Pradas, Susana Solano...

Defensa a ultrança la descentralització de l’art, aposta per les noves tecnologies per difondre les activitats del país a nivell nacional i internacional. Ha participat en activitats de promoció arreu del territori català, convertint-se en un dels referents del galerisme que es fa a les comarques.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook