González Echegaray, JoaquínSantander, 2 de novembre de 1930 - 22 de març de 2013 .
Cursà els estudis eclesiàstics al Seminari Diocesà de Santander i a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Rebé l'ordenació sacerdotal a Roma el 1954.
Inicià els estudis arqueològics al Museu de Prehistòria de Santander sota la tutela del Dr. Carballo, i a Barcelona sota el magisteri del Dr. Pericot. Estudià la carrera de Filosofia i Lletres, rebent el doctorat a la Universitat de Deusto (Bilbao). S'especialitzà en estudis d'arqueologia oriental, al Pontifici Institut Bíblic de Roma i a l'Ecole Française Biblique et Archéologique de Jerusalem.
Dirigí nombroses excavacions arqueològiques, tant a Espanya (Coves del Juyo, Otero, La Chora, Morín, etc.), com a l'estranger (jaciments de Mugharet Dalal i El Khiam, a Jordània i Palestina).
Pronuncià nombroses conferències a diferents universitats i centres d'investigació d'Espanya (entre ells el Museu Arqueològic de Barcelona) i també de l'estranger: Société d'Anthropologie et Préhistoire de Brussel·les, Smithsonian Institution de Washington, Universitat de Chicago, Ecole du Louvre,...
Participà en diversos congressos, simposis i reunions internacionals, i realitzà viatges d'estudi per Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica.
Acadèmic corresponent per Santander de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi -elegit el 20 de maig de 1981, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre i Bertran, Eduard Ripoll i Perelló, i Frederic Udina i Martorell-.
Distingit amb la Creu del Mèrit Naval amb distintiu blanc.
També fou membre de nombroses societats científiques: Current Anthropology (EUA), The Explorers Club (EUA), Société Préhistorique de l'Ariège (França), Centre Camuno di Studi Preistorici (Itàlia), Institut Espanyol d'Estudis Eclesiàstics (Roma), Institució Sant Jeroni per a la Investigació Bíblica (Espanya), Associació Espanyola d'Orientalistes (Espanya), Societat Espanyola d'Estudis Clàssics (Espanya), etc.
Exercí els següents càrrecs: director del Centre Nacional d'Investigació d'Altamira; director del Museu Etnogràfic de Cantàbria a Muriedas (Santander); president del Centre d'Estudis Muntanyencs, depenent de la Diputació de Santander; president de l'Institut per a Investigacions Prehistòriques de Santander, i vocal de l'Institut Espanyol Bíblic i Arqueològic de Jerusalem.
Autor de dos-cents d'articles a revistes d'arqueologia i història tant espanyoles com estrangeres. També fou autor de trenta llibres, entre els quals cal destacar:
. "Excavaciones en la Terraza de El Khiam (Jordania)", CSIC, 2 toms, Madrid, 1964 i 1966.
. "Los Cántabros", Edic. Guadarrama, Madrid, 1966. 5a edició, Santander, 2004.
. "Cueva Morín", en col·laboració amb L. G. Freeman, 2 toms, Santander, 1971 i 1973.
. "Pinturas y grabados de la Cueva de las Chimeneas (Puente Viesgo, Santander)", Barcelona, 1974.
. "Cantabria a través de su historia", Institut de Cultura de Cantàbria, Santander, 1977.
. "Orígenes del Neolítico sirio-palestino", Universitat de Deusto, Bilbao, 1978.
. "El yacimiento de la Cueva de 'El Pendo' (Excavaciones 1953-1957)", CSIC, Madrid, 1979.
. "Le Paléolitique Inférieur et moyen en Espagne", en col·laboració amb L. G. Freeman, Grenoble, 1998.
. "El Creciente Fértil y la Biblia", Ed. Verbo Divino, Estella, 2a ed., 2000.
. "La Grotte d'Altamira", en col·laboració amb L. G. Freeman, París, 2001.
. "Los Herodes: Una dinastía real de los tiempos de Jesús. Trasfondo económico, social y político", Ed. Verbo Divino, Estella, 2007.
. "Los Hechos de los Apóstoles y el mundo romano", Estella, 2a ed., 2010.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook