Daurella i Franco, FranciscoElegit acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 21 de desembre de 2005. Nasqué a Barcelona l'11 d'octubre de 1927. Després de cursar estudis de batxillerat al col·legi de Sant Ignasi de Barcelona, obtingué el títol de Llicenciat en Dret a la Universitat de Barcelona i posteriorment el de Professor Mercantil a l'Escola d'Alts Estudis Mercantils. Està casat amb la senyora Carmen de Aguilera i de Fontcuberta i té quatre filles, les senyores María del Carmen, Elena, Alicia i Mercedes.
És fill de l'Excm. Sr. Santiago Daurella de Rull, Doctor en Dret i Medalla d'Or al Mèrit del Treball, concedida el 1966, i de la senyora Pilar Franco Jaumandreu, ambdós difunts.

I - ACTIVITATS PROFESSIONALS
Quan acabà el batxillerat, i compatibilitzant-ho amb els seus estudis superiors, s'inicià en el món laboral treballant al costat del seu pare, el senyor Santiago, a l'empresa familiar "Casa José Daurella", dedicada a la salaó i comerç de bacallà, empresa centenària fundada pel seu besavi i regentada després pel seu avi, el senyor Josep Daurella Rull, conegut industrial, catedràtic d'ètica, Degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de Barcelona i Senador Reial en representació de la Universitat.
Aquesta reconeguda empresa familiar de comerç de peix, administrada amb la tradicional eficàcia catalana, arribà a ser una de les punteres al nostre país en les primeres dècades del segle XX. El gener de 1961 acordà, juntament amb el seu pare i germà, el senyor Josep, constituir dues societats anònimes per dividir en elles les dues diferents rames de l'activitat. El comerç de bacallà, procedent principalment d'Islàndia, s'assignà a la Societat COPESCO SA i la de secat de bacallà i la nova activitat del fumat y comerç de salmó i d'altres peixos, anà a SECADEROS Y FRIGORIFICOS SA, ambdues domiciliades a Barcelona.
Actualment les dues societats, mantenint idèntica composició accionarial familiar, s'han fusionat en una de sola anomenada COPESCO & SEFRISA SA, que ha traslladat la seva seu social i centre de treball a la localitat de Sant Esteve Sesrovires, a la província de Barcelona, on dóna feina directa a 120 persones.
A més de la citada fàbrica a Sant Esteve Sesrovires, en la qual es procedeix al fumat de peixos i al processat del bacallà degudament tractat, l'empresa compta amb delegacions des d'on es distribueixen els seus productes a tota Espanya.
Durant la dècada dels 40 del passat segle, el senyor Santiago Daurella de Rull inicià l'activitat industrial que més tard es convertiria en l'ensenya del llavors naixent Grup Empresarial. L'any 1943 es construí a Barcelona la primera fàbrica de refrescs i gasoses, la comercialització de les quals iniciaren sota la marca registrada "Bebidas Carbónicas D" amb la missió d'aconseguir la distribució en el mercat a escala nacional, establint una sòlida xarxa de distribuïdors i concessionaris.
THE COLA-COLA COMPANY trobà en el model de negoci desenvolupat per la família Daurella una rèplica ja operativa de l'esquema que un cop acabada la segona guerra mundial pretenia implantar a tota Europa occidental i, el 10 d'agost de 1951, atorgava el primer contracte de concessió d'Espanya per a Catalunya a l'empresa recent constituïda per aquest propòsit: COBEGA SA.
La dedicació del senyor Francisco, director de l'empresa i secretari de la societat des la seva fundació, i del seu germà, el senyor José, a l'establiment del nou negoci, determinà el seu nomenament com a apoderats de la societat el 19 de març de 1954.
El ràpid impuls que s'aconseguí d'infondre a la nova societat convertí aviat Cobega SA en la concessió exemplar del Sistema de Concessionaris de Coca-Cola, la qual cosa deteminà que fos convocada a participar en el projecte d'implantació i desenvolupament d'altres concessions de Coca-Cola.
Així, el 1959 constitueixen una nova societat a Saragossa, ARBEGA SA, aportant el 75% del capital constitucional i construint una nova fàbrica a l'avinguda de la Hispanitat d'aquella ciutat, des d'on es distribuiran els productes de tota la regió aragonesa i parcialment a les províncies de Sòria i Navarra.
Durant aquells anys s'adquirí una participació majoritària en un altre dels concessionaris de THE COCA-COLA COMPANY a Espanya. Aquesta vegada a les Illes Balears, mitjançant l'adquisició del 75% del capital d'Industrial Catalana SA, amb fàbriques a Palma de Mallorca i Eivissa i de la qual ambdós germans en són nomenats apoderats el 1960. L'any 2011 les vendes de Cobega SA, que està present als territoris de Catalunya, Aragó, Balears i Canàries, van superar els 150 milions de caixes unitat.
El 6 de juliol de 1955 es constitueix Norbega SA, concessionària per al País Basc, Cantàbria, Navarra i algunes províncies castellanes com Burgos. La família Daurella participa en la seva constitució amb una representació accionarial del 40%, aconseguint posteriorment les concessions per fabricar i distribuir Coca-Cola a Dinamarca, amb seu a Ahvnr i a França constituint la Société des Boissons Gazeuses de la Côte d'Azur, amb planta embotelladora a Niça.
Una sigladura empresarial que remarca ja la seva ferma convicció en la capacitat de gestió dels negocis en l'ampli àmbit europeu, malgrat les mancances i dificultats que els mitjans de comunicació presentaven en aquells anys.
Durant els anys setanta el grup manté i fins i tot accelera el seu intens ritme expansiu. S'adquireix la Societat Francesa Sud Boissons, concessió de THE COCA-COLA COMPANY per al sud de França, amb fàbrica a Toulouse.
Sempre atents a les oportunitats d'ampliació del negoci, el 1978 adquireixen el 68% del capital d'Olsbega SA, concessionari de Coca-Cola per a les Illes Canàries, amb plantes embotelladores a Las Palmas de Gran Canaria i a Tenerife i l'any 1984 s'entra a participar en un 42% del capital social de Casbega SA, concessionari per a les comunitats de Madrid, Castella-Lleó i Castella-La Manxa.
Amb la incorporació de la tercera generació familiar, Cobega SA ha desenvolupat interessos en el negoci de Bebigudes Envasades en les concessions de Coca-Cola a Portugal.
Paral·lelament, sota el seu auspici, Cobega SA inicia un ràpid desenvolupament dels seus negocis a l'Àfrica Occidental a través d'"Equatorial Coca-Cola Bottling Company" (ECCBC), empresa creada l'any 1997 com una joint venture entre Cobega, soci majoritari amb un 65%, i The Coca-Cola Export Co. ECCBC produeix i comercialitza begudes refrescants en dotze països del continent africà: Argèlia, Cabo Verde, Gàmbia, Guínea Equatorial, Guínea-Bassau, Guínea-Conakry, Libèria, Marroc, Mauritània, Santo Tomé i Príncipe, i Sierra Leona. Les vendes d'ECCBC de l'any 2011 van superar els 172 milions de caixes unitat.

Des de 1990 es compta amb la participació majoritària a Aguas del Toscal SA, empresa dedicada a l'explotació del manantial del mateix nom localitzat a la illa de Gran Canària.
Un exemple de l'esperit emprenedor del grup Daurella el tenim representat per DABA SA, empresa constituïda el 1990 i dedicada a diverses activitats lligades a la distribució de begudes i aliments. També es dedica a la comercialització mitjançant màquines expenedores automàtiques de begudes i aperitius i de fonts d'aigua per a subministrament a oficines i centres de treball. D'altra banda, DABA SA és concessionària de Nestlé Products i comercialitza a tota Espanya dels seus productes Nespresso i Nespresso Profesional. L'any 2011 Nespresso va obtenir unes vendes de 780 milions de càpsules.

Actualment el senyor Francisco Daurella és president de COBEGA SA.

II - ACTIVITATS FINANCERES I REPRESENTATIVES
Fou Conseller del Banco Central i del seu successor Banco Central Hispano des de 1967 fins 1998. També fou Conseller de Banesto des de l'any 2004 fins al 2010 i Conseller del Banco Vitalicio des de 1967 fins al 2010. Actualment és Conseller de Generali España, Holding de Entidades de Seguros.

III - D'ALTRES ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Fundador de l'Associació Nacional de Fabricants de Begudes Refrescants Analcohòliques (ANFABRA), que agrupa la totalitat de productors del sector, en fou president des de l'any 2003 fins al 2009. Actualment COBEGA n'és soci i hi té un representant permanent.
Fundador de l'Associació d'Indústries d'Alimentació i Begudes de Catalunya (AIABECA), que reuneix les principals indústries d'alimentació de Catalunya. COBEGA n'és soci i hi té un assistent habitual.
President del Reial Club de Golf El Prat des de 1976 fins al 1984.
Fundador y Patró-President de la Fundació Cultural Privada Fran Daurel que té en exposició permanent, oberta al públic, al Poble Espanyol de Barcelona, des de l'1 de desembre de 2001, amb més de 300 obres de pintura i escultura d'artistes espanyols contemporanis, en un espai de 1.800 m2.
Fundador i Patró-President de la Fundació Amyc (Art Modern i Contemporani). Casa-Museu situada a Aravaca (Madrid) inaugurada l'1 de març de 2011. Amb una col·lecció de més de 250 obres on es pot veure una gran influència del Mediterrani, amb artistes com Sorolla, Nonell, Casas, Mir i Renoir entre d'altres. En el conjunt d'aquestes dues fundacions es dóna una visió global de l'art, des de mitjans del segle XIX fins l'actualitat.
Creà les empreses Radio Ambiente Musical SA i Ambiente Musical SA, Música Funcional SA i Música Funcional de Catalunya SA, concessionàries d'emissores de Freqüència Modulada (FM).

Patró de la Fundación Príncipe de Asturias.
Patró de la Fundació Príncep de Girona.
Patró de la Fundació COCA-COLA dedicada a la promoció de l'art. Organitza exposicions itinerants per tota Espanya per exhibir els fons de la fundació.

Compagina la seva tasca empresarial amb la literària. Les obres publicades són "Mots", "Dichos", "Acentos", "Ecos del Viento", "Muza", "Un Soldado liberal", "Marco Aurelio", "Evasión", "Rumbos" i "Cuando amanezca".

Actualment resideix al Principat de Mònaco.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook