Savall i Bernadet, JordiIgualada (Barcelona), 1942.

Viola de gamba i direcció.

És una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica demostrant que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós. És fundador i director dels grups musicals "Hespèrion XXI" (1974), "La Capella Reial de Catalunya" (1987) i "Le Concert des Nations" (1989). Ha gravat més de 170 Cd’s, els últims anys sota el segell discogràfic Alia Vox (fundat per Montserrat Figueras i Jordi Savall el 1998). Les seves publicacions discogràfiques han rebut diversos premis i amb la seva participació en la pel·lícula d’Alain Corneau "Tous les Matins du Monde" (1991) ha rebut un Cèsar a la millor banda sonora. Entre les distincions rebudes destaquen: “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” (1988), la “Creu de Sant Jordi” (1990), “Membre d’honor del Konzerthaus” de Viena (1999), “Medalla d’Or” del Parlament de Catalunya (2003) i “Doctor Honoris Causa” per la Université Catholique de Louvain (2000), per la Universitat de Barcelona (2006) i per la Universitat d’Évora (2007).

Una de les darreres publicacions, el llibre-disc "Jérusalem. La Ville des deux Paix: La Paix céleste et la Paix terrestre", ha estat acollit de forma extraordinària per la premsa nacional i internacional, i ha rebut el premi “Orhphée d’Or” de l’Académie du Disque Lyrique 2008, el “Caecilia Prix 2008”, el “Schallplattenkritik 2009” i el “Midem Classical Awards 2010” com a millor disc de música antiga.

L’any 2009 rep el “Premi Nacional de Música” atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya per la seva trajectòria professional i el llibre-disc "Jerusalem" rep el premi “Händelpreis der Stadt Halle 2009” a Alemanya. El 2010 ha rebut de la Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències-Premis de la Música el premi al “Millor Intèrpret de Música Clàssica” pel disc "The Celtic Viol", i en companyia de Montserrat Figueras va rebre el “Prix Méditerranée” atorgat pel Centre Méditerranéen de Littérature a Perpignan. El mes de març li ha estat atorgat el premi “Praetorius Musikpreis Niedersachsen 2010”, que atorga el Ministeri de Cultura i Ciència de la Baixa Saxònia en la categoria “Internationaler Friedensmusikpreis” (Premi Internacional de Música per la Pau) pel punt de trobada que impliquen les seves creacions musicals entre les tradicions cristiana, jueva i musulmana.

L’any 2008 Jordi Savall fou nomenat “Ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural” i juntament amb Montserrat Figueras varen ser investits “Artistes per la Pau” dins el programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la UNESCO. L’any següent fou nomenat novament “Ambaixador de l’any 2009 per la creativitat i la innovació” per la Unió Europea.

El llibre-disc "Dinastia Borgia" ha rebut recentment el premi “Grammy Award 2011” en la categoria “Best Small Ensemble Performance” i el premi de millor disc de música antiga 2011 atorgat pel jurat dels International Classical Music Awards (ICMA). Acaba de ser elevat a la categoria de “Commandeur des Arts et des Lettres” pel Ministeri de Cultura francés. Molt recentment ha estat guardonat amb el premi Léonie Sonning Music 2012.

Elegit acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 19 d'octubre de 2012, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Josep Bracons i Clapés, Leopoldo Gil Nebot, Joan Oliveras i Bagués, Joan Antoni Solans i Huguet, i Pilar Vélez i Vicente.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook