Aragall i Garriga, JaumeJaume Aragall – Tenor

Barcelona, 6 de juny de 1939.

Als nou anys era membre de l'Escolania de Santa Maria del Mar. Als dinou anys va començar els estudis de cant amb Jaume Francesc Puig i la temporada 1961-62 va debutar en el Gran Teatre del Liceu amb els personatges d'Arlequí (I Pagliacci) i d'Arturo (Lucia di Lammermoor).

L'any 1966 va cantar Rigoletto a l'Arena de Verona, amb Renatta Scotto i Piero Puccini i el 1968 debutà en el Metropolitan de Nova York. Ha cantat a Buenos Aires, Puerto Rico, Santiago de Xile, Caracas, Washington, Festival de Hong-Kong, Singapur, Tòquio, Osaka, Nagoza i Ciutat del Cap.

A Europa ha actuat en el Teatre Sttatsoper de Viena, Bregenz, l'Òpera de París, La Bastilla, Covent Garden de Londres, Scala de Milà, etc...

Entre els molts guardons rebuts en la seva carrera artística hi ha la Medalla del Círculo de Bellas Artes de Madrid, Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu, Premio Nacional de Teatre 1971-1972, Creu de Sant Jordi l’any 1984, Títol de Kammerssänger de l’Òpera de Viena l’any 1989, Pesseta d’Or i Medalla de Plata per la seva participació en les Olimpíades de Barcelona, Medalla d’Or de les Belles Arts l’any 1992, Medalla d’Or del Conservatori del Liceu i Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya l’any 1997.

Continuant una tasca pedagògica que va començar amb el Ministerio de Cultura de Madrid, des de l'any 1991 imparteix cursos i classes magistrals en diverses ciutats com Torroella de Mongrí, Barcelona, Sabadell, Milà, Roma, Sao Paulo, Cardif, Viena, etc.

L'any 1994 es va crear el Concurs Internacional de Cant Jaume Aragall dins el marc del Festival Internacional de Torroella de Montgrí. Des de l’any 2004 aquesta competició se celebra a la ciutat de Sabadell.

Elegit acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 20 d'octubre de 2021, acceptant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics Cèsar Calmell i Piguillem, Francesc Fontbona i de Vallescar, Mireia Freixa i Serra, i Josep Muntañola i Thornberg.


Avís Legal Contacte amb l'Acadèmia Cercar Facebook