Museu
El Museu de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi és continuador directe d’un dels primers museus d’art que van existir a Catalunya, el de l’escola de Llotja, establerta per la Junta de Comerç l’any 1775.
L’escola va crear el Museu amb finalitats pedagògiques, aplegant obres que servissin de model als estudiants, com exercicis dels professors i dels alumnes premiats i pensionats. Ben aviat es va començar a ampliar amb fons procedents d’esglésies i convents afectats per la guerra del francès i les desamortitzacions, com també amb amb adquisicions i donacions diverses que n’elevaren el nivell i la representativitat.
L’Acadèmia es va fer càrrec d’aquest Museu i de l’escola al mateix moment de constituir-se, l’any 1850. Quan els moderns museus d'art català varen ser formalment organitzats, a començaments del segle XX, l’Acadèmia hi va contribuir de manera decisiva amb el dipòsit d’una selecció de peces importants del seu Museu, que inclou obres d'Annibale Carracci, Francisco Pacheco, Joan Ribalta, Antoni Viladomat, Manuel Bayeu, Salvador Mayol, Francesc Lacoma, Antonio Mª Esquivel, Lluís Rigalt, Benet Mercadé i molts altres autors. Actualment, aquestes obres de l’Acadèmia formen part de l’exposició permanent del MNAC, al Palau Nacional de Montjuïc.
El Museu de l’Acadèmia és un centre de referència per a l’art català dels segles XVIII-XIX. Conserva a la seva seu històrica de la Casa Llotja de Mar obres fonamentals d’artistes com Damià Campeny, Antoni Solà, Josep Flaugier, Claudi Lorenzale, Marià Fortuny, Lluís Rigalt, Pau Milà i Fontanals, Pelegrí Clavé, Ramon Martí i Alsina, Antoni Caba, etc. Hi són representats els gèneres i les temàtiques que predominen en l’art del Neoclassicisme, el Natzarenisme, el Romanticisme i el Realisme: la mitologia i la història, la temàtica religiosa, el retrat, el paisatge i la pintura de flors, conreada pels estudiants de Belles Arts com a exercici per a la realització d’estampats.
També hi destaquen nombroses obres singulars -pintures i escultures- d'artistes europeus -Pierre Mignard, Onorio Marinari-, espanyols -Josep Camarón, Josep Vergara, els Bayeu, Mariano Salvador Maella, Vicente López, Federico de Madrazo-, dels membres de l'Acadèmia i dels professors de l'escola de Llotja. Inclou aixi mateix obra contemporània de membres actuals de l'Acadèmia.
Entre 1999 i 2002 l’Acadèmia ha publicat els catàlegs de les col·leccions de pintura i escultura del Museu, com també el dels dibuixos de Lluís Rigalt (vegeu publicacions).
Mitjançant aquest web es pot consultar la base de dades del fons artístic de l'Acadèmia.
El Museu de l’Acadèmia és obert al públic i es pot visitar previa concertació.
Contacte amb el Museu de l’Acadèmia: museu@racba.org.