Skip to content Skip to footer

Oriünd de l’illa de La Gomera, va néixer a Terra de Lorna (07/04/1946) a la Mariola Nordoriental (País Valencià), el seu lloc de residència. Compositor, deixeble de Patricio Galindo a València i de Juan Hidalgo a Madrid; i Químic, especialitzat posteriorment en ceràmica al Departament de Silicats de la Facultat de Ciències de València.
• Les seves composicions orquestrals i camerístiques estan recollides en nou discos monogràfics -quatre LPs, cinc CDs, i un MC (Discografia)-, i les seves vuit simfonies han estat publicades per Ediciones Quiroga (EMEC, Madrid), comptant amb enregistraments discogràfics de l’Orquestra Simfònica de Tenerife, Orquestra Simfònica de Galícia, Orquestra Simfònica de la RTVE, i un disc monogràfic enregistrat a Londres per la Royal Philharmonic Orchestra, amb les seves dues primeres simfonies. Ha realitzat gravacions videogràfiques, a més de les tres primeres orquestres esmentades (OST, OSG, OSRTVE), amb l’Orquestra Simfònica d’Astúries, Orquestra Municipal de València, Orquestra Simfònica de la RTV Romanesa i Orquestra Simfònica de la RTV Moldava. També disposa d’enregistraments amb altres segells discogràfics, com EGT, Ed. Enciclopèdia Catalana, Euskal Bidea-CBS, Pertegas EGPCD, Piles, RTVE-Música, Tecnodisco, i Tritó.
• Al llarg de la dècada dels ’70, als inicis de la seva carrera, va realitzar la major part dels seus treballs multidisciplinaris, noves grafies, instruments preparats (piano per a dos i per a tres intèrprets, guitarra…), feed-back (fbk amb veu, fbk amb piano i clarinet, fbk amb piano i saxofon, fbk amb piano i clarinet baix, …) i de recerca amb altres fonts sonores. Fins ara ha continuat mantenint la seva col·laboració amb diferents manifestacions artístiques (pintura, escultura, dibuix i collage, fotografia, pintura electrogràfica, poesia-acció, poesia visual, haiku, proposta conceptual, …). Moltes de les seves obres camerístiques i per a instruments a sol, en les diferents versions, poden ser consultades al seu bloc (https://lepsis-darias.blogspot.com).
• Dirigeix des de la seva fundació l’any 1987, l’Escola i Col·lectiu de Compositors de l’ECCA, i del 1996 al 2000, a Sevilla, l’Aula de Composició “Manuel de Falla” de l’Orquestra Jove d’Andalusia (OJA). Va dirigir els sis Cicles Contemporary Spanish Music in Europe (2000-2005), amb la programació de 88 Compositors Espanyols a tretze capitals europees: Andorra, Bacau, Barcelona, Berlín, Brussel·les, Bucarest, Cracòvia, Kishinev-Chisinau, Madrid, Munic, Odessa, París i Varsòvia.
• Durant 24 anys ha col·laborat en la creació de les següents orquestres espanyoles i en les seves posteriors audicions: Orquestra Simfònica de Tenerife (1989-2004) amb Víctor Pablo, Orquestra Simfònica d’Astúries (1990-1991) amb Edmond Colomer, Orquestra Simfònica de Galícia (1992-2013) amb Víctor Pablo, Reial Filharmonia de Santiago (1995-1996) amb Helmuth Riling, Orquestra del Palau de les Arts de València (2005-2006) amb Lorin Maazel; i en formacions ja establertes, amb Eiji Oue, a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (2008-2010).
• És acadèmic numerari de la Molt Il·lustre Acadèmia de la Música Valenciana, Premi Honorífic “Estanislao Marco”, Premi Nacional de Música 2018, per la següent i textual resolució: “Es concedeix el Premi Nacional de Música, en la seva modalitat de composició, a Javier Darias, “er la qualitat i solidesa de la seva obra, per la seva dilatada trajectòria en l’àmbit de la creació, per la seva important faceta d’investigador musical amb la publicació de significatius estudis a l’entorn de les teories escalístiques (Lêpsis I, Lêpsis II, Estudis i classificació de les maneres o Les transposicions limitades en la teoria escalística)”. Així mateix, el jurat destaca “la seva tasca al capdavant de l’Escola de Composició i Creació Artística (ECCA), que acaba de celebrar el 30è aniversari, i en què s’han format diverses generacions de compositors” (BOE 05/12/2018 ).
• Les seves obres simfòniques han estat estrenades i interpretades per les orquestres següents: Jove Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra de Cambra de la Ràdio Romanesa, European Community Chamber Orchestra, Orquestra Filharmònica d’Arad, Orquestra Filharmònica de Bacau, Orquestra Filharmònica de Gran Canària, Orquestra Filharmònica d’Iasi, Orquestra Filharmònica de Timisoara, Orquestra Filharmònica de Varna, Orquestra Internacional’92 del Festival de Múrcia, Orquestra Jove d’Andalusia, Orquestra Municipal de València, Orquestra Nacional d’Espanya, Orquestra Nacional de la Ràdio Romanesa, Orquestra Simfònica Alcoiana, Orquestra Simfònica d’Astúries, Orquestra Simfònica de Galícia, Orquestra Simfònica de Mèxic, Orquestra Simfònica de Ploiesti, Orquestra Simfònica de RTV-Espanyola, Orquestra Simfònica de la Radiodifusió Polonesa, Orquestra Simfònica de la RTV-Moldava, Orquestra Simfònica de Tenerife, Orquestra Simfònica Nacional Moldava i Royal Philharmonic Orchestra de Londres.
• Les seves investigacions escalístiques, harmòniques i formals, estan recollides al seu tractat “Lêpsis, vol. I: Técnicas de Organización y Control en la Creación Musical” (2006), i “Lêpsis, vol. II: Hacia una Teoría Esacalística Unificada” (2012), i les relatives tant al terreny acústic com al teòric i pedagògic, han estat divulgades en diferents treballs, entre els quals destaquen els seus llibres “Alogías” (1979), “La Armonía en el Ciclo Cerrado de Cuartas” (1987), “Una Carta a David Tudor” (1992), i “Oh Cage” (1994); i també en diverses publicacions, com el llibre de Josep Ruvira: “Javier Darias, Obra de Composición e Investigación Musical” (1990), on s’inclouen els seus assajos “Fundamentos Matemáticos de la Armonía Tradicional” (1984) i “Fundamentos Matemáticos de la Escalística Tradicional a la Serie” (1987).
• Entre les seves ponències, destaquen: “Reflexiones en torno a la instrucción de las enseñanzas artísticas en los Conservatorios de hoy” (1987), II Congrés SEEA “L’Educació Artística”, Facultat de BB.AA. (Sevilla); “Confluències Estètiques en la Música del s. XX” (1987), IV Universitat d’Estiu a Gandia, “El Futur a Debat”, Universitat de València; “El Arte y otros Desamores” (1992), Universitat Hispanoamericana, Sta. María de la Rábida (Huelva), Universitat de Sevilla; “Literalidad, Evocación, Excusa… las raíces en la génesis del proceso” (2001), I Congrés “Canàries a la Música”, publicada al llibre d’actes del Congrés (La Laguna 2003); “Referentes y Destinatarios en la Génesis del Proceso” (2005), II Congrés de Creació Musical (Valladolid); “¿Qué es la Música Contemporánea? Estado de la Cuestión” (2006), III Trobada Música i Filosofia, V Cursos d’Estiu de la Universitat de Màlaga (Ronda); “La Función de la Cuantificación” (2007), IV Trobada Música i Filosofia, VI Cursos d’Estiu de la Universitat de Màlaga (Ronda); “Fenomenología de la Percepción Musical” (2007), V Trobada Música i Filosofia, Fundació Paideia Galiza (La Corunya).
• Els seus treballs de recerca més recents publicats “Las Transposiciones Limitadas en la Teoría Escalística. Las 31 Escalas Sintéticas” (2017), i “Estudio y Clasificación de los Modos. Los 145 Modos” (2017), tots dos publicats també com a annexos en la versió digital de “Lêpsis, vol II”. El 2018 va ser publicada la versió digital de “Lêpsis, vol I”, en edició revisada i actualitzada i, el 2019, la versió digital revisada i ampliada de “Lêpsis, vol II”. Completant la seva “Trilogia” amb les dues primeres, “De las Prime Forms a las Escalas de Partida del Modo” (2021). Actualment desenvolupa un nou projecte de recerca sobre l’aproximació als coeficients d’estabilitat als models de distribució de les escales temperades.

• Tota l’informació relativa a discografia, publicacions, treballs d’investigació, bibliografia, etc., en: http://lepsis-darias.blogspot.com

• Fou elegit acadèmic corresponent per Alcoi (Alacant) de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 16 de març de 2005, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics de número Francesc Bonastre Bertran, Joan Guinjoan Gispert i Josep Maria Mestres Quadreny.

REIAL ACADÈMIA DE BELLES ARTS © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.