De procedència desconeguda, atès que a l’Arxiu de l’Acadèmia no s’ha trobat cap document que hi faci referència.
Segons Feliu Elias, de l’escultor Joan Soler, que suposem que és el mateix autor d’aquest bust, no se’n sap pràcticament res. Li atribueix, però, la paternitat d’alguns bustos retrats i algunes imatges religioses, tant a Barcelona, com en altres indrets de Catalunya, i també a Oviedo, tal com ja recollí Elias de Molins. A les actes de la Junta General de l’Acadèmia de l’1 de març del 1868, hi consta un escultor Joan Soler que està realitzant les imatges de Santa Agnès i Santa Caterina per a l’església de Sant Agustí de Barcelona. Actualment encara no hi ha cap monografia ni cap article d’un cert relleu sobre aquest escultor.
A la Universitat de Barcelona es conserva un retrat en guix igual que aquest, que duu al pau una inscripció amb el nom i les dates de naixement i mort de Roca. Aquest morí el 1873. El guix de l’Acadèmia està datat el 1872, fet que fa pensar que al morir poc després Joaquim Roca se’n devia fer un segon emmotllat per a la Universitat de Barcelona.
Joaquim Roca Cornet (1804-1873), advocat format a Cervera, s’interessà pel fenomen romàntic des de la seva òptica profundament catòlica. Fou, a més, el primer bibliotecari que ordenà el gran fons provinent dels convents desamortitzats, primer instal·lat al convent de Sant Joan i posteriorment a la Universitat de Barcelona. Fou bon amic de Jaume Balmes.